Znajdź piwo





 

Klienci

Nasi główni odbiorcy to przede wszystkim nowoczesny kanał dystrybucyjny – duże sieci detaliczne. Szereg produktów dostarczamy również do hurtowników oraz lokali gastronomicznych na terenie całego kraju.

więcej

Gatunki

Piwa dolnej fermentacji:

  • pils­ - tradycyjne piwo, do którego produkcji użyto tylko słodu jęczmiennego, chmielu, wody i drożdży. Piwa te są gorzkie, o ostrym, zdecydowanym smaku i jasno-bursztynowej barwie. Nazwa pochodzi od miasta, w którym po raz pierwszy rozpoczęto produkcję piwa dolnej fermentacji - czeskiego Pilzna. Typowy przykład to Pilsner Urquell.
  • lager - piwo produkowane tak jak pilsner, ale zwykle z dodatkiem cukru i czasami słodu pszenicznego i kukurydzy. Do lagerów dodaje się często znacznie mniej ekstraktu chmielowego, a trwałość podnosi się dodając sztuczne środki konserwujące. Uzyskuje się piwa o łagodniejszym od pilsnerów smaku i słabsze. Typowy przykład to amerykański Budweiser oraz holenderski Heineken.
  • bock - piwo warzone sezonowo, którego produkcja wymaga wielu starań i umiejętności. Obok tradycyjnego bocka istnieją odmiany: heller bock, maibock, weizenbock, eisbock oraz nieco odmienne: doppelbock i trippelbock.
  • porter bałtycki - piwo w stylu brytyjskiego imperial stout nie mające nic wspólnego z angielskim porterem. Warzone głównie w basenie Morza Bałtyckiego (Polska, Rosja, Litwa, Łotwa, Estonia), sporadycznie także w Czechach i na Ukrainie. Polskie portery zawierają 22% ekstraktu i alkoholu powyżej 9% objętości.
  • ice lager - piwo fermentowane i filtrowane w bardzo niskiej temperaturze z małym dodatkiem chmielu. Uzyskuje się bardzo klarowne piwa, które można przechowywać w białych butelkach. Piwa te są niemal bezsmakowe. Są bardzo popularne w USA i Meksyku. Typowy przykład - Corona i Ice Bud.

Piwa górnej fermentacji:

  • stout - ciemne, prawie czarne piwo, warzone z dodatkiem słodu, dość lekkie, o delikatnym palono-gorzkim smaku. Jego najsławniejszym przedstawicielem jest Guiness.
  • ale i barley wine - ciemnobrązowe lub jasnobrązowe piwa uzyskiwane z mieszanki słodu jasnego i karmelowego, o smaku od bardzo gorzkiego do słodkawego. Przedstawicielami tego gatunku w naszej ofercie są Celebration Ale i Bishops Finger.
  • bitter  - tradycyjnie pite w pubach w Anglii - odmiana ale'a o ciemno-bursztynowej barwie i gorzkim, całkowicie pozbawionym słodyczy smaku.
  • porter - ciemne piwo, z którego wywodzi się stout. Obecnie trudno te gatunki od siebie odróżnić. W Polsce nazwa ta stała się już praktycznie tożsama z Porterem Bałtyckim.
  • piwo trapistów - piwo wytwarzane z jasnego słodu, niekiedy z dodatkiem słodu karmelowego. Warzone obecnie jedynie w sześciu browarach przyklasztornych w Belgii (Orval, Chimay, Westvleteren, Westmalle, Achel, Rochefort) i jednym w Holandii - Koningshoeven.
  • piwo czerwone - popularne w Belgii i Francji - lekko słodkawe piwo z nieskarmelizowanego słodu, ale robione metodą górnej fermentacji.
  • piwo pszeniczne (weizen lub weissbier) - jasne, mocno musujące piwo, delikatnie chmielone, o aromatach bananowo-goździkowych. Zawiera co najmniej 50% słodu pszenicznego, pochodzi z Bawarii. Jego przedstawicielami są Erdinger, Frantziskaner, Schofferhofer.
  • kölsch - jasne piwo górnej fermentacji pochodzące z Kolonii w Niemczech. Na rynku dostępne w ponad 30 gatunkach. Zwyczajowo pite w wysokich szklankach o cienkich ściankach i pojemności 0,2 litra. Od 1997 roku uznane przez Unię Europejską produktem chronionym oznaczeniem geograficznym jako jedno z 18 piw w UE.

Lambic - rodzaj najbardziej winnego piwa produkowanego na świecie. Wytwarza się je głównie w okolicach Brukseli. Czysty lambic - rzadko dostępny w tej formie - jest kwaśny, nie mieszany i prawie nie gazowany. Ma smak jabłecznika z sherry. Powstaje poprzez wystawienie gorącej brzeczki na otwarte powietrze, w celu przeprowadzenia tzw. spontanicznej fermentacji przez dzikie drożdże i bakterie unoszące się w powietrzu. Następnie dojrzewa do pięciu lat w kufach. Ma doskonały cierpki oraz kwaśny smak i średnią zawartość alkoholu wynoszącą do 5%.

Gueuze - piwo musujące - powstaje w wyniku kupażowania różnych roczników. Dofermentowuje w butelkach typu szampańskiego, zamkniętych naturalnym korkiem. Jego charakterystyczną cechą jest niewielka ilość piany, wyraźne bąbelki i przypalony, niecko kwaśny posmak. W barach i restauracjach leżakuje przez podaniem jeszcze około 2 lat.

Kolejną, najbardziej popularną odmianą lambic są piwa owocowe. Dodaje sie do nich specjalnie hodowane pestkowe owoce np. wiśnie, maliny, brzoskwinie czy jabłka, przez co zyskują bardzo specyficzny smak. Najlepsze jego odmiany mają wytrawny smak szampana i niejednokrotnie są serwowane tak jak szampan.


by dpistudio