Znajdź piwo





 

Klienci

Nasi główni odbiorcy to przede wszystkim nowoczesny kanał dystrybucyjny – duże sieci detaliczne. Szereg produktów dostarczamy również do hurtowników oraz lokali gastronomicznych na terenie całego kraju.

więcej

Piwo w przepisach kulinarnych

Piwo przestało być traktowane jako ubogi dodatek do nachosów w trakcie meczu, a zaczęło karierę jako idealny towarzysz szefów kuchni na całym świecie. Trunek ten może być podawany jako aperitif, serwowany po posiłku, ale również znakomicie sprawdza się jako dodatek do dania głównego. Najlepsze restauracje świata, szukając sposobu na dostarczenie nowych doznań smakowych, serwują swoim klientom arcydzieła wychodzące z połączenia najbardziej wyszukanych potraw oraz różnych rodzajów piw. Jednak takie połączenie nie jest zarezerwowane tylko dla wybrańców, coraz częściej browary otwierają piwiarnie, w których można skosztować ich produktów o najwyższej świeżości i nie jest to niczym nowym. Już od czasów średniowiecza browary pełniły jednocześnie funkcję gospody, a jedzenie i piwo jako nierozłączna para obecne było przy każdym stole. Mit wina jako idealnego dodatku do potraw rozpowszechnili Rzymianie i w ten sposób południowa część Europy zapomniała o piwie, które teraz zaczyna wracać do łask.

Co jest powodem rosnącej popularności piwa wśród smakoszy? Z pewnością jest to nieograniczony wachlarz smaków, zaczynając od tych słodszych jak czekoladowy czy karmelowy, odświeżających owocowych jak pomarańczowy, kończąc na bardziej egzotycznych jak trawa cytrynowa. Możliwości łączenia ich z potrawami są nieskończone. Żeby pomóc początkującym smakoszom w odpowiednim dobraniu piwa do jedzenia powstało kilka wskazówek:

  • Piwa powinny być dopasowane do dań o podobnym charakterze, przykładowo dania drobiowe lub delikatna, smażona ryba może być podawana z lekkim piwem pszenicznym lub lagerem, a wysmażony stek wołowy, mięso jagnięce z piwem typu ale.
  • Do potraw pikantnych, słonych lub tłustych najlepsze będą piwa o mocnej goryczce i zdecydowanym, ostrym smaku takie jak niemiecki pilzner, pale ale, IPA (India Pale Ale).
  • Piwo jest też dobrym towarzyszem do deseru, ale trzeba pamiętać o zachowaniu równowagi, aby słodycz deseru nie zabiła smaku piwa.

 

Znając podstawowe zasady można przyjrzeć się trochę dokładniej daniom jakie pasują do konkretnych rodzajów piwa:

  • Pilsner, kölsch, lekki lager: delikatne piwa pasują do owoców morza, lekko pikantnych dań kuchni indyjskiej, wędzonych ryb, pikantnych dań wietnamskich i tajskich oraz tapas;
  • Brown ale: piwo idealne do mięsnych dań takich jak steki, burgery, żeberka z grilla, potrawy z chili;
  • Pale ale, bitter: rodzaj piwa pasujący do dań barowych typowych dla kuchni brytyjskiej jak kiełbasa z ziemniakami czy też ryba z frytkami, jak również do pizzy, zapiekanek i makaronów bez sosu pomidorowego;
  • IPA (Indian Pale Ale), double IPA: piwo o mocnej goryczy pasuje do czerwonych mięs - wołowiny i wieprzowiny. Dobre również do tłustych i pikantnych dań jak chili con carne, enchilada, pikantne kiełbaski i potraw z curry;
  • Porter, stout: idealny dodatek do deserów, lodów waniliowych, tart owocowych, ciast czekoladowych. Jest to również dobre piwo na grilla;
  • Barley wine, bock: pasuje do różnego rodzaju serów, między innymi do serów pleśniowych jak i również jako dobry dodatek do deserów i lodów;
  • Trappist, piwa klasztorne: piwa klasztorne typu Dubbel pasują do ciemnego mięsa jak żeberka, dziczyzna, steki oraz mocno wędzona ryba, zaś Tripel o bardziej owocowym smaku dobrze komponuje sie z foie gras oraz ciemnymi mięsami o mocnym, ziołowym smaku;
  • Witbier, weissbier: lekkie piwa pszeniczne będą pasowały do sałatki cesarskiej, dań rybnych i makaronów;
  • Piwa owocowe, lambic: dobry dodatek do dań słodko-kwaśnych, wiśniowy kriek pasuje do czekoladowych deserów, a malinowy frambozen do foie gras.

by dpistudio